Vyššie poplatky obmedzia prístup ľudí k súdnej ochrane, tvrdí opozícia

04.09.2012 Bratislava

Bratislava 4. septembra (TASR) - Novela zákona o správnych poplatkoch obmedzuje prístup ľudí k súdnej ochrane, keďže zvyšuje súdne poplatky. Zhodujú sa na tom viacerí opoziční poslanci z Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a Radoslav Procházka (KDH) tomu chcú zabrániť prostredníctvom pozmeňovacích návrhov. Procházka si za ten svoj vyslúžil kritiku od Antona Martvoňa (Smer-SD).

Procházka navrhol návrat k paušálnemu poplatku v sume, ktorá sa dá zaplatiť, a ak by ju niekto zaplatiť nemohol, tak by mal stále nárok na oslobodenie od súdneho poplatku v prípade, že je v stave hmotnej núdze. "Tento návrh som predložil preto, aby sa ľuďom neobmedzil takýmto výrazným spôsobom prístup k súdnej ochrane," povedal pre TASR.

Podľa jeho slov ide o kompromisný návrh, pri ktorého tvorbe čerpal z podkladov organizácie Via Iuris. Keďže na to na rokovaní neupozornil, ozval sa Martvoň. Procházkovi vyčítal, že sa stotožnil s návrhom Via Iuris a neupozornil na to. "Je to moja zákonodarná iniciatíva, môj návrh, ktorý vychádzal z podkladov Via Iuris, ktorý to poslal všetkým členom výboru, o čom ja som mal informáciu. To, čo predviedol pán Martvoň, bola strata súdnosti, akú som od neho nečakal," reagoval na Martvoňove výčitky Procházka.

Zároveň vysvetlil, že návrh predložil, lebo sa mu zdá, že "štát opäť rieši konkrétny problém absolútne nevyhovujúcim, neprimeraným a scestným spôsobom". Poukázal na to, že štát je často vystavený pokútnym žalobám zo strany ľudí, ktorí si vedia zaplatiť aj zvýšený súdny poplatok, lebo vedia, že sa im to v konečnom dôsledku oplatí. Vládna novela podľa Procházku tento problém nerieši.

"Efekt vládneho návrhu spočíva v tom, že bežným ľuďom, ktorým sa stalo, že nezákonným rozhodnutím, nesprávnym úradným postupom im bola spôsobená škoda, sa významne obmedzuje prístup k súdnej ochrane," upozornil kresťanský demokrat. Pripomenul, že v minulosti bol na Slovensku zavedený paušálny poplatok, ktorý ale prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) navrhla zrušiť.

"Tvrdili, že je neetické, keď sa človek domáha náhrady škody od štátu, aby dopredu musel štátu zaplatiť nejakú sumu," uviedol Procházka. Poukázal na to, že podľa navrhnutej novely môže suma narásť až do vyše 16.000 eur. "Takže ten prostriedok, ktorý zvolili, je neprimeraný a je úplne nevhodný," poznamenal opozičný poslanec.

Dodal, že vládny návrh je "súčasť celkovej tendencie vlády zobrať od ľudí dole čo najviac peňazí a financovať z nich programy ako napríklad intermodulované dopravné systémy". Podľa Procházku sa štát "montuje do vecí, do ktorých mu nič nie je", ale nedokáže plniť svoje základné funkcie. Poukázal pritom na problém šičiek z východu, ktoré podľa jeho slov zostali zo dňa na deň na ulici bez výplaty.

Vládna novela o správnych poplatkoch by mala v roku 2012 priniesť do rozpočtu verejnej správy navyše približne šesť miliónov eur. V nasledujúcom roku má predstavovať pozitívny prínos takmer 30 miliónov eur. Ak zákon parlament definitívne schváli, zvýšia sa príjmy verejnej správy v dôsledku zvýšenia viacerých sadzieb či správnych a súdnych poplatkov. Sadzobník sa takisto doplní o ďalšie nové spoplatňované úkony.
 

Vyberte región